Управни одбор

Andrej Tišma

Андреј Тишма
председник

Андреј Тишма (Нови Сад, 1952) је уметник, ликовни критичар и кустос из Новог Сада, Србија. Од раних седамдесетих година прошлог века бавио се конкретном поезијом, мејл-артом, фотографијом, ксероксом, а од осамдесетих година перформансом и видеом. Од 1996. Тишма ствара у области дигиталне графике и веб-арта, а од 2003. у области дигиталне музике.
Читај даље...
Самостално је излагао од 1972. у Новом Саду, Београду, Њујорку, Милану, Сеулу, Минхену, Напуљу, Сан Франциску, Лондону, Будимпешти, Токију и Бремену, а од 1969. је учествовао на преко 500 заједничких изложби и уметничких фестивала у земљи и у око 40 земаља света. Ликовне критике и есеје објављује од 1976. у бројним листовима, часописима, на радију и телевизији.
Веб-презентација: www.atisma.com
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Бора Бабић

Бора Бабић
управитељ

Бора Бабић је главна уредница и директорка у издавачкој кући Академска књига. После кратке каријере у Матици српској и Издавачкој књижарници Зорана Стојановића, 2006. године основала је издавачку кућу Академска књига са циљем да објављује капитална научна дела домаћих и страних аутора из области друштвених и хуманистичких наука, природних наука и лепе књижевности. Један од најважнијих пројеката Академске књиге је објављивање Целокупних дела Александра Тишме.
Читај даље...
Захваљујући тиму уредника из различитих области и квалитету објављених наслова, Академска књига је постала препознатљив издавач у Србији и региону. Од 2019. Академска књига је чланица међународне издавачке асоцијације CHINA-CEEC (Кина + 17 земаља Централне и Југоисточне Европе). Издања Академске књиге покривају преко 20 жанровски различитих области које излазе у 16 едиција. Поред домаћих аутора Академска књига је превела и објавила књиге са више од 30 језика страних аутора. Захваљујући уређивачкој концепцији, издавачка кућа Академска књига је добила више признања. Најважнија су: Повеља капетан Миша Анастасијевић (Академска књига – лидер издавачке делатности у региону), Нови Сад, 2013; Захвалница за изузетан допринос развоју, унапређењу и афирмацији Универзитета у Новом Саду, Нови Сад, 2015; Награда за најбољу научну књигу Херменеутика као политика Стенлија Розена, 61. Међународни београдски сајам књига, 2016; Награда за научни допринос у области издаваштва, Фестивал „Пази шта читаш“, Београд, 2017; Награда едицији „Хоризонти“ за најбољу едицију на Сајму „Трг од књиге“, Херцег Нови, 2017; Повеља за најбољег издавача коју додељују новинари, 62. Међународни београдски сајам књига, 2017; Награда за издавача године, 62. Међународни београдски сајам књига, 2017; Специјална награда Новосадског сајма књига за објављивање двотомног дела Теорија комуникативног деловања И–ИИ Јиргена Хабермаса, Нови Сад, 2018; Награда за најбољег издавача на Сајму књига и графике 2018. у Крагујевцу; Награда фестивала „Пази шта читаш“; Београд, за вредно репринт и издање књиге која има обележја непролазне културно-историјске вредности, Симеон Пишчевић, Историја српског народа, 2019.

Владимир Копицл

Владимир Копицл
члан Управног одбора

... ...
...

Проф. др Горана Раичевић

Проф. др Горана Раичевић
члан Управног одбора

... ...
...

Проф. др Драган Станић

Проф. др Драган Станић
члан Управног одбора

... ...
...

Проф. др Владислава Гордић Петковић

Проф. др Владислава Гордић Петковић
члан Управног одбора

Владислава Гордић Петковић је редовна професорка енглеске и америчке књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Магистрирала је на прози Рејмонда Карвера на Филолошком факултету у Београду 1994, а докторирала на Филозофском факултету у Новом Саду са темом „Прича и приповедање у краткој прози Ернеста Хемингвеја“ 1998. Бави се књижевном теоријом и историјом, књижевном критиком, публицистиком и превођењем са енглеског.
Читај даље...
Поред више десетина научних радова и чланака, Владислава Гордић Петковић објавила је монографије Синтакса тишине: поетика Рејмонда Карвера (1995) и Хемингвеј: поетика кратке приче (2000), збирке научних студија и есеја махом посвећених англоамеричким и српским прозним ауторкама – Кореспонденција: токови и ликови постмодерне прозе (2000), На женском континенту (2007) и Мистика и механика (2010). Књижевне критике, колумне и краћи есеји сабрани су у књигама Виртуелна књижевност (2004), Виртуелна књижевност 2: књижевност, технологија, идеологија (2007), Књижевност и свакодневица (2007) и Форматирање (2009).
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.