Meђународна награда за књижевност „Александар Тишма“

Фондација „Александар Тишма” основана је у августу 2016. Mисија Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности књижевника и академика Александра Тишме. Једна од основних активности Фондације је додела Међународне награде за књижевност „Александар Тишма”. Награда се додељује сваке друге године најбољем светском писцу за укупно или појединачно књижевно дело написано и објављено на било ком светском језику, а преведено и објављено на једном од европских језика – немачком, енглеском и француском.

Награда за књижевност „Александар Тишма” састоји се од плакете и новчаног износа од 10.000 евра.

Чланови жирија за доделу Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" за 2022. годину су: Петре Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Матијас Енар и Владислава Гордић Петковић.

Чланови жирија за доделу Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" за 2018. годину су: Ђерђ Конрад, Петре Хандке, Илма Ракуза, Матијас Енар и Владислава Гордић Петковић.

Прочитајте Правилник о додељивању Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“ или га преузмите као Word документ.

Прочитајте Јавни позив за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма” или га преузмите као Word документ.