Вести

Међународна награда за књижевност "Александар Тишма" свечано уручена лауреату Давиду Албахарију

Друга Међународна награда за књижевност "Александар Тишма" свечано је уручена лауреату Давиду Албахарију 24. јуна 2022. у Матици српској у Новом Саду. Жири, у чијем су саставу престижни европски писци и критичари: председница Илма Ракуза, Ласло Мартон, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар изабрали су роман Давида Албахарија "Данас је среда" који је објављен на немачком језику у преводу Мирјане и Клауса Витмана под називом "Heute ist Mittwoch" у издању издавачке куће Schoffling, 2020.

Cвечано уручење друге Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" писцу Давиду Албахарију

Дана 24. јуна 2022. године у 12 часова у просторијама Матице српске у Новом Саду (Свечана сала) биће додељена Међународна награда "Александар Тишма" писцу Давиду Албахарију за роман "Heute ist Mittwoch" (Schoffling & Co, 2022), објављен на немачком језику у преводу Мирјане и Клауса Витмана. Награду ће лауреату уручити чланица жирија Владислава Гордић Петковић. Председница жирија Илма Ракуза из здравствених разлога неће присуствовати уручењу али ће њен текст образложења Награде бити прочитан.

Давид Албахари добитник Међународне награде "Александар Тишма"

Овогодишњи добитник Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" је Давид Албахари за роман "Данас је среда", објављен на немачком језику. Већином гласова, међународни жири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар, одлучио се за роман Давида Албахарија.

Пет европских писаца у најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма"

У најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" изабрано је пет познатих европских писаца: Давид Албахари, Сесил Вајсброт, Слободан Шнајдер, Серхиј Жадан и Миљенко Јерговић. Сви писци су веома познати нашој и европској читалачкој публици и њихова књижевна дела су вишеструко награђивана.

Ускоро додела Међународне награде за књижевност "Александар Тишма"

Фондација "Александар Тишма" из Новог Сада ће 24. јуна 2022. доделити други пут Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" писцу кога изабере међународниижири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар. Награду ће лауреату уручити председница жирија Илма Ракуза у Матици српској у Новом Саду.