Вести

Meђународна награда за књижевност "Александар Тишма" свечано уручена француској књижевници Сесил Вајсброт

Трећа Међународна награда за књижевност "Александар Тишма" свечано је уручена француској књижевници Сесил Вајсброт 24. јуна 2024. у Матици српској у Новом Саду. Жири, у чијем су саставу престижни европски писци и критичари: председница Илма Ракуза, Ласло Мартон, Карл-Маркус Гаус, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар донео је одлуку да овогодишња добитница награде буде Сесил Вајсброт, књижевница, преводитељка и новинарка из Француске. Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" добила је за целокупни књижевни опус.

Уручење Међународне награде "Александар Тишма" у Новом Саду

Позивамо вас да присуствујете свечаном уручењу Међународне награде "Александар Тишма" француској књижевници Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot) које ће се одржати у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду, 24. јуна 2024. године у 12 часова.

Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot) овогодишња добитница Међународне награде за књижевност "Александар Тишма"

Жири за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" у саставу: Илма Ракуза (Ilma Rakusa, председница, Швајцарска), Карл-Маркус Гаус (Karl-Markus Gauß, Аустрија), Владислава Гордић Петковић (Србија), Матијас Енар (Mathias Énard, Француска) и Ласло Мартон (László Marton, Мађарска), донео је одлуку да овогодишња добитница награде буде Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot), књижевница, есејисткиња, преводитељка и новинарка из Француске.

Осморо писаца у најужем избору за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма”

На овогодишњем конкурсу за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма” коју сваке друге године додељује Фондација „Александар Тишма”, номиновано је 48 писаца са различитих меридијана света: Конга, Чилеа, Кине, Молдавије, Француске, Немачке, Украјине, Босне и Херцеговине, Чехословачке, Пољске, Хрватске, Сједињених Америчких Држава, Србије, Шпаније итд.

Нобеловац Петер Хандке, почасни председник Фондације "Александар Тишма"

Велики светски писац и нобеловац Петер Хандке је на предлог Управног одбора Фондације "Александар Тишма" прихватио да буде почасни председник Фондације, чији је активни члан жирија за Међународну награду за књижевност био од оснивања 2016. године. У разговору са Андрејом Тишмом је истакао да жели да дâ лични допринос новом објављивању и читању Александра Тишме у свету и помогне рад Фондације, јер сматра да је Тишма један од највећих европских писаца коме се често враћа.