Вести

Пет европских писаца у најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма"

У најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" изабрано је пет познатих европских писаца: Давид Албахари, Сесил Вајсброт, Слободан Шнајдер, Серхиј Жадан и Миљенко Јерговић. Сви писци су веома познати нашој и европској читалачкој публици и њихова књижевна дела су вишеструко награђивана.

Ускоро додела Међународне награде за књижевност "Александар Тишма"

Фондација "Александар Тишма" из Новог Сада ће 24. јуна 2022. доделити други пут Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" писцу кога изабере међународниижири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар. Награду ће лауреату уручити председница жирија Илма Ракуза у Матици српској у Новом Саду.

Сечај се вечкрат на Вали – књига јуна

Аутобиографија Александра Тишме, под називом "Сечај се вечкрат на Вали", проглашена је за књигу месеца јуна 2021. у Немачкој, и тиме потврдила велики углед једног од наших најзначајнијих писаца 20. века, који има и ван наших граница.

Уручена награда "Александар Тишма" Ласлу Дарвашију

У Матици српској 24. јуна 2019. свечано је уручена Међународна награда за књижевност „Александар Тишма“ Ласлу Дарвашију, књижевнику из Мађарске.

Мађарски писац Ласло Дарваши добитник Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“

Први добитник Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“ је Ласло Дарваши, књижевник из Мађарске, за књигу прича Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) објављену на немачком језику (Suhrkamp Verlag, Берлин 2016). Жири у саставу Илма Ракуза (председница), Ђерђ Kонрад, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар највише оцене дао је Дарвишију уз образложење: