Мађарски писац Ласло Дарваши добитник Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“

Први добитник Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“ је Ласло Дарваши, књижевник из Мађарске, за књигу прича Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) објављену на немачком језику (Suhrkamp Verlag, Берлин 2016). Жири у саставу Илма Ракуза (председница), Ђерђ Kонрад, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар највише оцене дао је Дарвишију уз образложење:

„Међународна награда за књижевност ’Александар Тишма’ додељује се први пут, а њен овогодишњи добитник је мађарски писац Ласло Дарваши (рођен 1962. године) за збирку приповедака Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie) (Зимско јутро – Бог. Домовина. Породица). У 35 новела он се бави нарушеним породичним односима, социјалном немаштином и запостављеношћу, мржњом према странцима, криминалитетом и несрећама, али и мистериозним дешавањима која свакодневни живот избацују из такта. Свеједно да ли је реч о млађим људима, инвалидима, музичарима или очевима и синовима, Дарвашијеви ликови захваћени су неком врстом носталгичне неутешности чија апсурдност понекад подсећа на Kафку. На виртуозан начин аутор изражава њихова осећања и дела, стварајући великом сугестивном моћи кошмарне светове који уједно шокирају и фасцинирају. Магија Дарвашијевог језика уме да трансцендира чак и оно најстрашније. То његову књигу чини јединственим читалачким доживљајем.“

Награда се састоји из плакете и новчаног износа од 10.000 евра и биће уручена 24. јуна 2019. у Новом Саду. Издавачка кућа Академска књига, која објављује Целокупна дела Александра Тишме, објавиће награђену књигу на српском језику.