Ускоро додела Међународне награде за књижевност "Александар Тишма"

Фондација "Александар Тишма" из Новог Сада ће 24. јуна 2022. доделити други пут Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" писцу кога изабере међународниижири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар. Награду ће лауреату уручити председница жирија Илма Ракуза у Матици српској у Новом Саду.

Aleksandar Tišma

Жири ће и ове године имати тежак задатак јер се у ширем избору номинованих светских писаца налазе звучна имена као што су: Михаел Кригер (Michael Krüger), Слободан Шнајдер, Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot), Давид Албахари, Мирча Картареску (Mircea Cărtărescu), Данијел Келман (Daniel Kehlmann), Миљенко Јерговић, Емануел Рубен (Emmanuel Ruben), Софи Оксанен итд.

Међународана награда "Александар Тишма" додељује се за књижевно-уметничко дело које је поред матерњег језика писца, објављено на енглеском, француском и немачком језику у току 2020. и 2021. године али се може доделити писцу и за целокупни књижевни опус. Захваљујући међународном угледу великог српског писца Александра Тишме и релеватности међународног жирија на конкурс су пристигле  номинације за писце и њихова дела из целог света.

Награда се састоји од новчаног износа (10.000 евра) и дипломе коју потписује председник Управног одбора Фондације и председник Жирија.