Пет европских писаца у најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма"

У најужем избору за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" изабрано је пет познатих европских писаца: Давид Албахари, Сесил Вајсброт, Слободан Шнајдер, Серхиј Жадан и Миљенко Јерговић. Сви писци су веома познати нашој и европској читалачкој публици и њихова књижевна дела су вишеструко награђивана.

Међународни жири у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар, изабрао је писце: Давида Албахарија, Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot), Слободана Шнајдера, Серхија Жадана (Serhij Zhadan) и Миљенка Јерговића за најужи избор за Међународну награду за књижевност "Александар Тишма".

Сви писци су веома познати нашој и европској читалачкој публици и њихова књижевна дела су вишеструко награђивана.

Према правилнику Фондације, друга Међународна награда "Александар Тишма" додељује се за књижевно-уметничко дело које је поред матерњег језика писца, објављено на енглеском, француском или немачком језику у току 2020. и 2021. године, или се додељује писцу за целокупни књижевни опус. Жири се одлучио за овај избор:

  • Давид Албахари, Heute ist Mittwoch, Schoffling & Co. Frankfurt, 2020.
  • Слободан Шнајдер, La réparation du monde, Éditions Liana Levi, Paris, 2021.
  • Миљенко Јерговић, Der rote Jaguar, Schöffling & Co. Verlagsbuchhandlung GmbH., Frankfurt, 2021.
  • Цéциле Wајсброт, за целокупни књижевни опус
  • Серхиy Зхадан, за целокупни књижевни опус

Име лауреата Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" биће познато до краја маја 2022. године. Награду ће добитнику уручити председница жирија Илма Ракуза 24. јуна 2022. године на свечаности у Матици српској у Новом Саду.

Међународну награду за књижевност "Александар Тишма" додељује сваке друге године Фондација "Александар Тишма". Награда се састоји од новчаног износа (10.000 евра) и дипломе коју потписује председник Управног одбора Фондације и председник Жирија.