Cвечано уручење друге Међународне награде за књижевност "Александар Тишма" писцу Давиду Албахарију

Дана 24. јуна 2022. године у 12 часова у просторијама Матице српске у Новом Саду (Свечана сала) биће додељена Међународна награда "Александар Тишма" писцу Давиду Албахарију за роман "Heute ist Mittwoch" (Schoffling & Co, 2022), објављен на немачком језику у преводу Мирјане и Клауса Витмана. Награду ће лауреату уручити чланица жирија Владислава Гордић Петковић. Председница жирија Илма Ракуза из здравствених разлога неће присуствовати уручењу али ће њен текст образложења Награде бити прочитан.

David Albagari

Жири је радио у саставу: Петер Хандке, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар. Надмоћном већином гласова, изабран је Давид Албахари уз образложење које потписује Владислава Гордић Петковић:

"Албахари је аутор импресивног приповедачког опуса који настаје већ пуних пола века;  колико год посвећен интимистичким анализама нестабилног постмодерног идентитета, Албахари обрађује и мучне теме рата и злочина,  настојећи да предочи страдања и патње у вртлогу историје свих оних обичних, малих јунакиња и јунака које одликују стоицизам и скрушеност. Током деведесетих година, саставни део његовог прозног опуса постају, и од тада су стално присутни, мотиви историје, избеглиштва, реконструкције индивидуалног сећања, конфликти и суочавања приватног осећања света и историјске реалности. У свету Албахаријеве прозе приповедна игра светла и сенке неретко читалачку пажњу усмерава на тишину и безнађе. Међутим, осећај тескобе увек се претопи у савршенство срочене речи која жели да дочара детаљ, спознају и преокрет. То савршенство није ништа друго до марљиво и предано испуњавање постулата и норми књижевне прозе. У награђеном роману 'Данас је среда' (Heute ist Mittwoch, Schoffling & Co, 2022) Албахари говори о данас  актуелним темама болести, старења, памћења и заборава. Мотив бриге о болеснику користи се да би се развио наратив на тему односа појединца према историји, опроштаја и покајања као услова да се душа и ум спасу од ништавила. Надмоћном већином гласова, Жири за доделу награде 'Александар Тишма' одлучио се за роман 'Данас је среда' у преводу на немачки Мирјане и Клауса Витмана, уверен да Давид Албахари завређује ово признање не само због тока и опсега свог деловања у литератури и култури, већ и због високог уметничког домета  узбудљивог, разноликог, чујног и утицајног књижевног дела које оставља трајан траг у имагинацији  његових читалаца и поетици његових књижевних следбеника."