Осморо писаца у најужем избору за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма”

На овогодишњем конкурсу за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма” коју сваке друге године додељује Фондација „Александар Тишма”, номиновано је 48 писаца са различитих меридијана света: Конга, Чилеа, Кине, Молдавије, Француске, Немачке, Украјине, Босне и Херцеговине, Чехословачке, Пољске, Хрватске, Сједињених Америчких Држава, Србије, Шпаније итд.

Жири у саставу: Илма Ракуза (председница), Карл-Маркус Гаус, Владислава Гордић Петковић, Матијас Енар и Ласло Мартон, имао је тежак задатак јер су сви номиновани писци добитници националних и међународних награда и преведени су на велике светске језике.

Након сабирања бодова Жирија, четворо писаца поделило је пето место, па је најужи избор проширен са петоро на осморо писаца. У ужем избору за целокупан књижевни опус се налазе: Сесил Вајсброт (Cécile Wajsbrot), Слободан Шнајдер, Ласло Вегел (Lászlo Vegel), Сергеј Жадан (Serhij Zhadan), Анджеј Стасјук (Andrzej Stasiuk), Татјана Цибулеак (Tatiana Ţibuleac), Александар Хемон и Семездин Мехмединовић.

Награда ће бити уручена лауреату 24. јуна 2024. на свечаности у Матици српској у Новом Саду у години великог јубилеја у којој српска и светска књижевност обележавају 100 година од рођења Александра Тишме.

Награда се састоји од новчаног износа (10.000 евра) и дипломе коју потписују председник Управног одбора Фондације и председник Жирија. Досадашњи добитници Међународне награде за књижевност „Александар Тишма” су Ласло Дарваши (2019) и Давид Албахари (2022).

Фондација „Александар Тишма” основана је у августу 2016. Мисија Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности књижевника и академика Александра Тишме. Једна од основних активности Фондације је додела Међународне награде за књижевност „Александар Тишма”. Награда се додељује сваке друге године најбољем светском писцу за укупно или појединачно књижевно дело написано и објављено на било ком светском језику, а преведено и објављено на једном од европских језика – немачком, енглеском и француском.